Úgy látszik, a szúnyogoknak megvan a maguk kedvence, amikor az emberek vérének szívásáról van szó. Egy új kutatás azt vizsgálta, mi az, ami miatt a szúnyogok egyes embereket jobban kedvelnek.

Néhányan úgy érzik, mintha szúnyogmágnesként hatnának, minden csípést ők kapnak, míg másokat alig érintenek a vérszívó rovarok. A Cell tudományos folyóiratban közzétett legújabb tanulmány szerint ez nem csak vélekedés: a szúnyogok bizonyos emberekhez valóban jobban vonzódnak. A kutatók felfedeztek 50 olyan vegyületet a bőrön, amelyek a szúnyogokat érdeklődésre késztetik – írja a CNN.

A szúnyogok százszor nagyobb érdeklődést mutatnak bizonyos emberek iránt A hároméves kutatás során a kutatók 64 önkéntest kértek meg, hogy viseljenek nylon harisnyát a karjukon néhány héten át, naponta hat óráig. A harisnyákat ezután egy speciális üvegkamrába helyezték, és egyiptomi csípőszúnyogokat engedtek be, hogy megfigyeljék, melyik harisnya kelti fel legjobban a szúnyogok érdeklődését. Azokat a harisnyákat, amelyek a legkevésbé érdekelték a szúnyogokat, elválasztották azoktól, amelyek körül igazán összegyűltek a szúnyogok. A kutatók ezután alaposan megvizsgálták a harisnyák viselőit, és találtak 50 olyan molekuláris vegyületet, amelyek nagyobb mennyiségben voltak jelen ezeknél a személyeknél, mint a többi résztvevőnél.

“Nem volt előre kialakított elképzelésünk arról, hogy milyen eredményekre jutunk” – mondta a CNN-nek Leslie Vosshall, a kutatás vezetője és a Howard Hughes Orvosi Intézet tudományos igazgatója. Ő elmondta, hogy a szúnyogok érdeklődését felkeltő harisnyák nagyobb arányban tartalmaztak karbonsavakat. Ezek olyan olajos anyagok, amelyek a faggyúban találhatóak, és hozzájárulnak a bőr hidratáltságának fenntartásához. A savaknak maguknak nincs erős szaguk, de amikor a bőrön lévő hasznos baktériumok elfogyasztják őket, az a specifikus emberi testszagot hozza létre.

A kutatás eredményeként az is kiderült, hogy a szúnyogok preferenciája nagyon is eltérő lehet emberek között. Ezt jól szemlélteti az a résztvevő, akit a kutatásban csak “33-as számú alanyként” említettek. Az ő általa viselt harisnya a megfigyelések szerint közel százszor több szúnyogot csalogatott, mint az a harisnya, amely iránt a legkevesebb érdeklődést mutatták a szúnyogok. Ez a hatás ráadásul állandónak tűnik, mivel a kutatás eredményei szerint egy évvel később a szúnyogok ugyanúgy előnyben részesítették azokat a harisnyákat, amelyeket azonos önkéntesek viseltek.

Szúnyogcsípés