- A világ legnagyobb süteménye egy svédországi étteremben készült el, és több mint tonna cukrot, tojást és lisztet tartalmazott.
- A macarons francia sütemény, amely két kókuszos, vagy mandulapüréből készült piskótából és krémből áll, és színes glazúrral van bevonva.
- A “Torta millefoglie” olasz sütemény, ami több rétegű piskótából álló torta, krémmel és mákkal töltve, és vaníliakrémmel díszítve.
- A “Croquembouche” francia sütemény, ami egy több rétegű karamellpudingból és karamellizált mandulából álló, díszített és karamellsziruppal összefogott sütemény.
- A “Sachertorte” osztrák sütemény, ami egy csokoládékrémmel és marcipánnal töltött piskótatorta, és csokoládéglazúrral van bevonva.
- A “Tres leches” latin-amerikai sütemény, ami egy tej, kondenzált tej és tejszín összetevőkből álló, vaníliakrémmel és cukormázzal díszített torta.
- A “Baklava” a kelet-mediterrán régióban népszerű sütemény, ami phyllo tésztából, mézből és dióból áll, és fahéjjal és fűszerekkel díszítve.
- A “Cheesecake” egy orosz eredetű sütemény, ami sajtkrémmel és krémsajttal töltött piskótatorta, és gyümölcsökkel, vagy cukormázzal díszítve.
- A “Pavlova” új-zélandi és ausztrál eredetű sütemény, ami egy tojásfehérje habbal és cukormázzal töltött piskótatorta, és gyümölcsökkel díszítve.
- A “Strudel” osztrák-magyar eredetű sütemény, ami egy több rétegű tésztából készült, dióval, mazsolával, vagy almával töltött sütemény.
- A “Churros” spanyol és latin-amerikai eredetű sütemény, ami egy fritett tésztából készült, cukorral és fahéjjal megszórt sütemény, melyet forró csokoládéval szoktak felszolgálni.
- A “Cannoli” olasz eredetű sütemény, ami egy töltelékkel töltött, fritözött tésztahüvely, ami ricotta sajttal és cukorral töltött, és fahéjjal és cseresznyésziruppal díszített.
- A “Beignet” francia eredetű sütemény, ami egy fritözött tésztából készült, cukorral megszórt sütemény, ami a New Orleans-i gasztronómiában népszerű.
- A “Kouign Amann” a Bretagne-i régióban népszerű sütemény, ami egy cukorral, vajjal és liszttel készült tésztából készült, a tészta rétegekben van megtöltve és folyamatosan forogva sül.
- A “Flan” latin-amerikai és spanyol eredetű sütemény, ami egy karamellizált tej és tojás alapú túrókrémmel töltött, melyet forró vízbe helyezve sütnek, és fordítva szolgálják fel.
- A “Mille-feuille” francia eredetű sütemény, ami több rétegű piskótából, krémből és cukormázból áll, és néha gyümölcsökkel, mákkal vagy csokoládéval díszített.
- A “Eclairs” francia eredetű sütemény, ami egy fritözött tésztából készült, töltött sütemény, ami krémmel és cukormázzal díszítve.
- A “Budapest chimney cake” Magyarországon népszerű sütemény, ami egy fahéjas, mézes, vagy csokoládés tésztából készült, fahéjas cukorral megszórt sütemény, ami különféle töltelékkel töltött.
- A “Nan khatai” India eredetű sütemény, ami egy kesudióval, vajjal és cukorral készült, száraz, sós sütemény, ami gyakran fahéjjal, kardamommal, és más fűszerekkel díszítve.
- A “Baklava” Törökországban, Grúziában, Görögországban, és más kelet-mediterrán országokban népszerű sütemény, ami phyllo tésztából, mézből és dióból áll, és fahéjjal és fűszerekkel díszítve.
- A “Basbousa” Észak-Afrikában és a Közel-Keleten népszerű sütemény, ami egy személyes méretű, sült tésztából készült, cukorral és mézzel meglocsolva, ami dióval, mandulával, vagy kókuszreszelékkel díszítve.
- A “Blini” Oroszországban, Ukrajnában, és más Kelet-Európai országokban népszerű sütemény, ami egy kis, vékony, fritözött palacsinta, ami gyakran kaviárral, vagy tejföllel, vajjal és cukorral töltött. A blini lehet a hidegtálak része is, ami a céklapürét, a hagymás túrót, a tojást, a heringet, a lazacot és a kaviárt tartalmazhatja.
- A “Beijinho” Brazíliában népszerű sütemény, ami egy kis, golyó alakú, kókuszreszelékbe forgatott, kondenzált tejjel és cukorral készült édesség.
- A “Kolac” a Balkán régióban népszerű sütemény, ami egy sokféle változatban készült, gyakran dióval, mazsolával, vagy túróval töltött, sütőben sült édesség.
- A “Lamington” Ausztráliában népszerű sütemény, ami egy kis, kocka alakú, kókuszos piskótatorta, ami kakaós krémmel és kókuszreszelékkel van bevonva.
Ezek csak néhány példa a sokféle süteményekről, desszertekről és tortákról, amiket világszerte készítenek és fogyasztanak. Mindegyiknek van saját eredete, és saját története és kulturális jelentése.
