Mindannyian tudjuk, hogy üres a tér, igaz? Az űr nagy részéből teljesen hiányzik minden– se por, se bolygók, se nap, de még levegő sem. Szóval, miért számolnak be sokan azok közül, akik az űrben jártak és időt töltöttek ott, hogy az űrnek szaga van?

Kiderült, hogy az űrnek igenis van szaga, és a naprendszerünknek nagyon sajátos szaga van. Ez valószínűleg több tényező eredménye, de mindegyik világos: a világegyetem sarka kissé büdös.
Ha kíváncsi arra, hogy milyen szagú a tér, és miért olyan az illata, a magyarázat meglepheti Önt:

Égő fém, mandulás süti

Bár egyetlen űrhajós sem volt elég oktalan ahhoz, hogy az űr vákuumában kioldja és levegye a sisakját, az űrhajósok szagról számoltak be, amikor visszatértek az űrből. Pontosabban, sok űrhajós különböző szagokról számol be a légzsilipben, miután részt vett az űrsétákon.

“A legjobb leírás, amit ki tudok találni, a fémes; meglehetősen kellemes, édes fémes érzés” – írta Don Pettit űrhajós a Space.com szerint. “Eszembe jutottak a főiskolai nyaraim, amikor órákon át dolgoztam egy ívhegesztő égővel, hogy megjavítsam a nehéz felszereléseket egy kis fakitermeléshez. Kellemes, édes illatú hegesztési füstre emlékeztetett. Ez a tér illata.” Pettit több EVA-n (extravehicularis tevékenységek vagy űrséták) vett részt a NASA karrierje során, és ismétlődő tapasztalatokat halmozott fel a szaggal kapcsolatban.

Más űrhajósok hasonló, de eltérő módon írták le: “égő fém”, “különös ózonszag, fanyar szag”, “dió és fékbetétek”, “puskapor” volt aki “égett mandulás süti”-nek jellemezte. Hasonlóan, mint minden borszakértő valami mást érez a palackban, az űrhajós jelentések is kissé eltérnek a “szagjegyeikben”, de van egy közös vonásuk: égett szag.

Mi magyarázhatja, hogy miért van égett szag? Két magyarázat lehetséges:

Oxidáció magyarázata

Az űrszag magyarázatára szolgáló egyik elmélet a légzsilipben végbemenő folyamathoz kapcsolódik, amikor az űrhajósok visszatérnek az űrből a Nemzetközi Űrállomásra vagy az otthonuknak nevezett űrrepülőgépre, miközben a Föld körül keringenek. Az újranyomás során az oxidáció kémiai reakciója megy végbe. Az űrben lévő oxigénatomok az űrhajós ruhájához kapcsolódnak, és a nyomásmentes időszakban, amikor a légzsilip nyitva van, beúsznak, és légköri oxigént (O2) alkotnak.

Ez a folyamat hasonló a láng és füst nélküli égéshez, és a szaga is hasonló, ami megmagyarázhatja a füstös, elszenesedett szagú jelentést az űrhajósoktól.

Csillagrobbanás magyarázata

Egy másik hipotézis arról, hogy mi magyarázhatja az űrszagot, amelyről az űrhajósok a légzsilipen keresztül visszatérve számolnak be, a csillagok robbanásaihoz, vagyis a haldokló csillagokhoz kapcsolódik.

Bár csak néhány évszázada tanulmányozzuk az éjszakai égboltot, az univerzum körülbelül 13,7 milliárd éves, Naprendszerünk pedig 4,5 milliárd évesre becsülhető. Ez azt jelenti, hogy a szó szoros értelmében évmilliárdokkal a Naprendszerünk kialakulása előtt csillagok születtek és haltak meg az univerzumban.

Amikor a csillagok meghalnak, az általában drámai esemény, és ez a hatalmas folyamat egy policiklusos aromás szénhidrogénnek (PAH) nevezett vegyületet hoz létre. A PAH-ok az egész Naprendszerben jelen vannak, ideértve a Földet is: megtalálhatók egyes élelmiszerekben, többek között a szénben és az olajban. Előfordulnak szén, dohány, fa, hús és egyéb anyagok elégetésekor is. Talán részben az az oka, hogy az űr kifejezetten égett és szénszagú, mert – akár egy grill nyári estén – büdös PAH-okat bocsát ki.

Érdekesség

Naprendszerünkön kívül nem olyan büdös! Az univerzum más részein más vegyületek és elemek is találhatók, amelyek eltérő szagokat keltenek – bár valószínű, hogy egyetlen ember sem fog nagy lélegzetet venni ennek megerősítésére. Például a Sagittarius B2 porfelhőben magas az etil-formiát koncentrációja, ami szerves vegyület, amely mind a málnának, mind a rumnak jellegzetes illatát adja. Ha szereti a jó málnás daiquirit, akkor ez az univerzum sarka Ön számára!

Milyen az Űr szaga?