Mindenki tudja: a macskák imádják a dobozokat.
De azt kevesen tudják miért.
Claudia Vinke, a holland Utrecht University állatorvosa egyik kutatásában a macskák stressz helyzet szinjét vizsgálta. A kísérletben a cicák egyik részének hozzáférést biztosított kartondobozokhoz, egy másik részének viszont nem. Claudia Vinke a kísérletben megfigyelte, hogy figyelemre méltó különbség van azok a házimacskák stressz-szintje között akik kaptak és akik nem kaptak kartondobozt.
Azok a macskák, akiknek a kísérlet során elrejtőzhettek dobozokban jóval kevésbé voltak stresszesek és az emberekhez is jobban közeledtek.
Stresszes helyzetben a macskák probléma megoldó stratégiája és első reakciója az elrejtőzés, így nem meglepő hogy azok a macskák akik a kísérlet során el tudtak bújni kartondobozokba sokkal kiegyensúlyozottabbak voltak a kísérlet során.

Viszont, a legtöbb macska egyszerűen a pihenéshez is furcsa helyeket választ.

Az amerikai National Research Council egyik 2006-os tanulmánya szerint mivel a macskák átlag hősemleges zónája 30-36 Celsius-fok közötti, így ebben a hőtartományban érzik jól magukat, ez a tanulmány ezzel magyarázza a macskák zárt helyek, dobozok szeretét is, mert ezek a helyek könyebben felmelegednek és jobban megtartják a testhőmérsékletet.

Miért imádják a macskák a dobozokat?