Úgy tűnik, hogy az ásításnak semmi értelme – ez csak egy nagy levegőkifújás, amikor fáradtak, unatkozunk, vagy ha valaki más mellett vagyunk, aki ásít. Akkor miért ásítunk? A rövid válasz az, hogy senki sem tudja igazán. De kevés érdekes elmélet létezik.

Az ásítás oka nem az, hogy megszabaduljunk a felesleges szén-dioxidtól

Az a hiedelem, hogy ásítozunk, hogy megszabaduljunk a szén-dioxidtól és több oxigént vigyünk be, továbbra is fennáll annak ellenére, hogy a kutatások ezt cáfolják. Ezen elmélet szerint az emberek lassabban lélegeznek, ha unatkoznak vagy álmosak, és kevesebb oxigén jut a tüdőbe. Ahogy a CO2 felhalmozódik a vérben, az agy reflexszerűen mély, oxigéndús lélegzetet indít.

A probléma ezzel az elmélettel a néhai Dr. Robert Provine , a University of Maryland Baltimore County professzorának 1987-es tanulmánya, akit a világ legkiválóbb ásításszakértőjének tartottak. Provine kísérletet végzett, amelyben az önkéntesek 30 percig lélegezték be a négy gáz egyikét, amelyek szén-dioxidot és oxigént különböző arányban tartalmaztak. A normál levegő 20,95 százalék oxigént és 0,03 százalék szén-dioxidot tartalmaz, de a kísérletben a magasabb CO2-koncentrációjú gázok egyike sem okozott nagyobb ásítást a kutatókban.

A tudósok szerint az ásítás lehűti az agyat

2007-ben az Albany Egyetem két kutatója azt javasolta, hogy az ásítás célja az agy lehűtése. A Provine-hoz hasonló kísérletet végeztek , és ismét azt találták, hogy a vér oxigén- és szén-dioxid szintjének emelése vagy csökkentése nem változtatta meg az ásítások számát vagy hosszát.

A későbbi kísérletek két jól bevált agyhűtési mechanizmusra összpontosítottak: az orrlégzésre és a homlok hűtésére. Amikor az orrán keresztül lélegzik, lehűti az orrüregben lévő ereket, és ezt a hidegebb vért az agyba küldi. Hasonlóképpen, amikor lehűti a homlokát, az ott található vénák, amelyek egy része közvetlenül kapcsolódik az agyhoz, hidegebb vért szállítanak. A kutatók azt találták, hogy a meleg vagy szobahőmérsékletű törölközőt a fejükhöz nyomott tesztalanyaik jobban ásítottak, mint azok, akiknél hideg törölköző volt. Azok az alanyok, akik a kísérlet során az orrukon keresztül lélegeztek, egyáltalán nem ásítottak.

A kutatók szerint bizonyítékaik arra utalnak, hogy egy nagy korty levegő beszívása ásítással lehűti az agyat és fenntartja a mentális hatékonyságot.

A ragályos ásítások arra utalnak, hogy az ásításnak több köze lehet a szociológiához, mint a fiziológiához

Ha az ásításról olvas, vagy akár arra gondol, ásítást okozhat. Szinte minden gerinces ásít spontán módon, de csak az emberek, a csimpánzok és a makákók ásítanak, amikor egy másik egyedet néznek.

Tekintettel arra, hogy ezek olyan társas lények, amelyek csoportokban élnek, a ragályos ásítás a viselkedés összehangolásának és a csoport éberségének fenntartásának módjaként fejlődhetett ki. Amikor egy személy ásított, a csoport ezt bizonyítéknak tekintette arra, hogy az agyhőmérsékletük emelkedett, és mentális hatékonysága csökkent. Ha ezután a csoport minden tagja ásított, az általános éberségi szint javult a csoportban. Azoknál az embereknél, akik más módszereket fejlesztettek ki arra, hogy jelezzék, mennyire ébernek kell lenniük, a ragályos ásítások maradandó válaszként megmaradhatnak.

miért ásítunk?