Agytények – Ismerje meg, milyen csodálatos dolgokat művel agyunk!

Az agy olyan szerv, amely a test minden funkcióját szabályozza. Segít gondolkodni, emlékezni, tanulni, érezni, látni, hallani, szagolni, ízlelni, mozogni, beszélni, sőt álmodni is

Az emberi agy súlya 1,3 kg és 1,6 kg között van

Az agy három fő részből áll: a nagyagyból, amely a legnagyobb részt alkotja; a kisagy, amely a koordinációért és a mozgásért felelős; és az agytörzs, amely szabályozza az olyan létfontosságú testi funkciókat, mint a légzés és a szívverés. Az agynak két féltekéje van, amelyek mindegyike tartalmazza a bal és a jobb oldalt. Az agy mindkét oldala a test egyik felét irányítja. Például a bal félteke irányítja a test jobb oldalát, míg a jobb félteke a test bal oldalát.

A nagyagy olyan dolgokért is felelős, mint a magasabb mentális folyamatok, mint a gondolkodás, a memória, a nyelv és az érzelmek; a kisagy inkább a mozgást koordinálja; valamint az agytörzs szabályozza az alapvető testi funkciókat, például a légzést, az alvást és az ébrenlétet.

Egy átlagos felnőtt agy körülbelül 86 milliárd idegsejtből áll.

Az emberi agy több mint 100 milliárd neuront tartalmaz, így ez a test legösszetettebb szerve. Minden neuronnak van egy axonja (kábel), amely a sejttestből kifelé nyúlik, és dendritjei (ágai), amelyek a sejttest felé nyúlnak ki. Az axon az idegimpulzusokat elviszi a sejttesttől, míg a dendritek más sejtektől kapják a bejövő jeleket.

Az agy a test energiájának 20%-át használja fel

Az agy a teljes test energiájának körülbelül 20 százalékát fogyasztja el. Ez azt jelenti, hogy egy átlagos felnőttnek legalább napi 2000 kalóriát kell fogyasztania ahhoz, hogy agya megfelelően működjön.

Az agyban több mint 80 billió szinapszis van

A szinapszisok az idegsejtek közötti kapcsolatok. Lehetővé teszik számunkra, hogy új készségeket sajátítsunk el, és megőrizzük emlékeinket. Minden neuronnak átlagosan 100 000 szinapszisa van.