Miért pont a Pilvax kávéházba jártak Petőfiék?
Az Pilvax kávéház akciója miatt !  Ugyanis a reggeli kávé mellé ingyenes reggeli is járt. Emellett ráadásul több, politikailag fontos intézmény volt hozzá közel.

Menetrend megírása, „a jel”.
A legenda szerint, amikor a forradalom részleteit beszélték meg Vasvári Pál Petőfi szuronyos botjával hadonászott és olyan hevesen beszélt, hogy a lendülettől egyszer csak a bot szuronya kirepült és az ajtófélfába csapódott és Bécs felé mutatott, ezt Petőfi jelnek vette.

Tudod, hogy a szabadságharc alatt ki szervezte meg a hadiápolást? Kossuth húga!
Kossuth Lajos Zsuzsanna nevű húgát 1849. április 16.-án nevezte ki a tábori kórházak főápolónőjévé, aki országszerte 72 tábori kórházat szervezet és állított fel. Tevékenysége egész Európában példaértékű volt.
„Egy legyen bennünk az akarat, felkeresni a szenvedést, s enyhíteni azt.”
(Kossuth Zsuzsanna)

Miután Táncsics Mihályt kiszabadították börtöncellájából, úgy elaludt, hogy semmivel sem tudták felébreszteni.
A forradalom kezdetének napját eredetileg pár nappal későbbre, március 19-re, a József-napi vásárra tervezték, olyankor ugyanis nagy tömeg lepi el a városokat. Március 14.-én azonban értesültek a bécsi események híréről, vagyis a bécsi forradalomról, így másnap, március 15.-én nálunk is kitört a forradalom.

Landerer nyomdafoglalás
A legenda szerint Landerer Lajos súgott, hogy foglalják el a nyomdáját, így kijátszatják a jogi helyzetet és az osztrák cenzúrát.

1848 március 15.