1. Az Amerikai Parodontológiai Akadémián végzett felmérésén a válaszadók 50%-a azt válaszolta, hogy a mosoly az első dolog, amit észre vesznek egy emberen.

2. Egy átlag felnőtt embernek 32 foga van. A szúnyogoknak 47, igaz jóval kisebb, a csigáknak 25, ráadásul a nyelvükön.

3. A fogzománc az emberi test legkeményebb része.

4. A hiányzó fogak fogszuvasodást eredményezhetnek.

5. Fogaink már születésünk előtt elkezdenek kifejlődni, ugyanis tejfogaink már az anyaméhben elkezdenek kialakulni, de nem láthatóak 6 hónapos korig.

6. Egy 19 országot magában foglaló Európai felmérés szerint a 18. helyen áll Magyarország a fogszuvasodás és a fogágy-betegségekben, így népbetegségnek számít

7. Míg az emberek életében a tejfogakat csontfogak követik, mely a végső eredeti fogazatunk, addig a cápák életük során akár 40-szer is fogsort cserélhetnek.

8. Életünk során kb. 23659 liter nyálat termelünk, ez elég lenne két úszómedence megtöltésére. A nyál segít megvédeni fogainkat a baktériumoktól.

9. Minél nagyobb a fog fluoridtartalma, annál ellenállóbb a fogszuvasodásnak a fogzománc.

10. Egy ember átlagosan 38 napot tölt fogmosással élete során.

11. A mai használatos, modern fogkrémek csak az utóbbi nagyjából száz évben lettek elérhetőek. Azelőtt faszenet, krétát, hamut, citromlevet, méz-dohány keveréket használtunk a fogaink tisztántartására.

12. A megfelelő szájhigiénia megtartásához 3 havonta ajánlatos fogkefét cserélni.

13. A lekerekített, közepesen kemény, rövid fejű, műanyag szálú fogkefe az optimális a fogaink gondozására.

14. Fogainknak és az ínyünknek szüksége van kalciumra, C és D vitaminra.

15.  A cukormentes rágógumi támogatja a fogak épen tartását, a rágás következményére növekszik a nyálképződés, ezáltal a savak sokkal hamarabb hígulnak a szájban.

16. A szájüregben daganatok sűrűn kifejlődhetnek, így a rendszeres fogászati ellenőrzés nem csak fogakat, de életet is menthet.

17. Az aphta magas láz, stressz, feszült idegállapot, olajos magvak, paradicsom, csokoládé fogyasztása után jelentkezhet az ínyen, ami pár nap alatt elmúlik.

18. Napjainkban Magyarországon évente egy fogkefénél (0,6) kevesebbet vásárolnak.

19. Fogmosásnál az alapos öblítés helyett a legmegfelelőbb a fogkrém kiköpése és óvatos öblítése, így a fogkrémben található alapanyagok a fogak környezetében maradnak.

20. A fejlett szájápolási kultúrához hozzátartozik a nyelv tisztítása, ezáltal hatékonyan megelőzhető a baktériumok elszaporodása a nyelven.

21. A tökéletes fogmosás is csak a fogak felületének kb. 85%-át tisztítja meg. A fogkefe számára nehezen elérhető helyek megtisztítására szolgál a fogorvosok által végzett professzionális fogtisztítás, fogkőleszedés.

22. Ha a foglepedéket nem távolítják el rendszeresen, akkor idővel a nyálból kálcium- és magnéziumsók rakódnak a szerves foglepedékbe és fogkővé alakul.

23. Magyarországon a lakosság közel 90 százaléka szenved ínygyulladásban.

24. A cukorbetegségben szenvedőknek éppúgy, mint a terhes kismamáknak fokozottabban oda kell figyelni a szájápolásra, mivel a fogazatot veszélyeztető és károsító folyamatok sokkal súlyosabb formában nyilvánulnak meg.

25. A magyar lakosság évi cukorfogyasztása kb. 40 kg/fő. Az Egészségügyi Világszervezet szerint fele ekkora mennyiség lenne optimális..

26. A csokoládé illetve a csokival bevont édességek fogszuvasodást okozó hatása kisebb mint a cukorkáké. Ez valószínűleg a kakaó zsírtartalmának köszönhető.

27. Ha valaki sok savanyúságot eszik, rendszeresen ecetes salátákat és savanyú italokat fogyaszt, kisebb  eséllyel képződik nála fogkő.

28. A cukor fogyasztása és a fogromlás nincs összefüggésben. A Vipeholm kutatás kimutatta, hogy nem az elfogyasztott édességek mennyisége, hanem a fogyasztás gyakorisága számít.

29. A fogyókúrázók különös veszélynek teszik ki fogaikat, mivel az étrendjük általában sok savas nyers zöldséget, gyümölcsöt, gyümölcslevet és gyógyteát tartalmaz.

30. Az étkezés utáni azonnali fogmosás káros lehet, mert tovább dörzsöli az étkezés során savhatásnak kitett fogakat.

– Forrás: magyar-fogorvos-londonban.co.uk

30 érdekesség fogakról
30 érdekesség fogakról