Annak ellenére, hogy a frissen főtt kávé illata csábítóan hat, több alvás közben végzett szaglási kísérlet azt mutatja, hogy nem érdemes ébresztőóra helyett kávéfőzőre bízni a felkelést, ha pontosan szeretnénk megérkezni a munkába.

A legtöbb külső hatásra igaz, hogy mély alvási fázisban kevésbé észleljük őket, és minél intenzívebbek (például hangosabb zaj vagy erősebb rázás), annál valószínűbb, hogy felébredünk rájuk. Azonban úgy tűnik, hogy a szagok esetében az intenzitás növelése sem jár sikerrel.

Egyik alvási szakaszban sem jellemző a szagok érzékelése, ezért a közhiedelemmel ellentétben nem a kávé illata ébreszt fel minket, hanem előbb felébredünk (például a kávéfőző zajára) és csak ezután érzékeljük az illatot. Ha azonban valamilyen okból rövid időre felébredünk, és érezzük az illatot, amit szeretünk, akkor ettől még éberebbek lehetünk, ami végül segíthet a reggeli ébredésben.

A kutatók egyetértenek abban, hogy az illatok nem ébresztenek fel minket. Viszont a vélemények megoszlanak arról, hogy az álmainkra hogyan hatnak, ha egyáltalán hatnak.

Az egyik elképzelés szerint nincs kapcsolat a külvilág szagai és az álmok között. Vannak, akik álmukban érzékelnek illatokat, de ezek az álmodó agyának illuzórikus alkotásai, mint az álmok képei vagy hangjai, nem külső ingerek hatása.

Egy másik nézet szerint az illatok befolyásolhatják álmainkat, de nem úgy, hogy konkrét szagokat építünk be, hanem csak annyiban, hogy kellemes illatok között pozitívabb álmokat élhetünk át, míg például a rothadó tojás szagától inkább negatívabbak lehetnek.

A szagos álmok ritkák, talán azért, mert a szaglás a kulturálisan is a legkevésbé értékelt érzékelési forma. (Gondoljunk csak arra, hogy a látását, a hallását vagy a szaglását adná-e fel könnyebben.) A tapasztalat szerint azok, akik tudatosabban használják az orrukat, mint például a parfümiparban dolgozók vagy azok, akik valamelyik másik érzékszervük nem működik, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak szagokat az álmaikban is.

Érzünk illatokat alvás közben?

Összefoglalva, az alvás közbeni szagérzékelés nem hatékony módszer az ébredésre, és a szagok alvás közbeni hatása még mindig kutatás tárgyát képezi. Az illatok befolyásolhatják az álmokat, de nem feltétlenül érzékeljük őket közvetlenül. A szagok által ébresztés helyett más módszereket érdemes alkalmazni a pontos ébredés érdekében, mint például az ébresztőórák használata vagy a kávéfőző zajának észlelése.