A Tejútrendszer galaxisa több mint 200 milliárd csillagot tartalmaz. A hozzánk legközelebbi csillag a Proxima Centauri, amely 4,2 fényévre van tőlünk. Ez a Földhöz legközelebbi exobolygó is.

Tejútrendszerünk, galaxisunk több mint 200 milliárd csillagot tartalmaz

Csak a Tejútrendszerünkben több mint 100 milliárd csillag található. Ez azt jelenti, hogy a csillagok mindegyike körül keringenek bolygók. Valójában becsléseink szerint legalább 1 millió lakható világ van a saját naprendszerünkön belül.

Helyi galaxiscsoportunkban több mint 1 millió galaxis található

Csodálatos helyen élünk. Nehéz elhinni, hogy csak egy apró folt vagyunk a világűrben. Ha egy másik csillaghoz utaznánk, akkor valami egészen mást látnánk. Még az is lehet, hogy egy új galaxisban találnánk magunk.

Az Univerzum tele van sötét anyaggal és sötét energiával

Ahhoz, hogy megértsék, mekkora az univerzum, a tudósoknak meg kell mérniük a méretét. Ezt a tárgyak közötti távolság mérésével teszik. Ezt nevezik „csillagászati ​​parallaxisnak”. A csillagászok teleszkópokkal készítenek képeket csillagokról és más égitestekről különböző időpontokban. A képek összehasonlításával a csillagászok kiszámíthatják az objektumok közötti távolságokat.

Láthatunk távoli galaxisokat, mert fiatal csillagaik fényétől világítanak

A tudósok becslése szerint körülbelül 100 milliárd galaxis található a megfigyelhető univerzumban. Ezek a galaxisok több milliárd csillagot tartalmaznak, mindegyiknek megvan a maga Napja. Ahogy ezeknek a csillagoknak a fénye áthalad az űrben, a táguló univerzumon áthaladva hosszabb hullámhosszra nyúlik. Végül a fény elér minket itt a Földön. Minél távolabb van egy tárgy, annál hosszabb az általa kibocsátott fény hullámhossza. Ezért távoli galaxisokból vörös fényt látunk, mivel a fényt hosszabb hullámhosszokra feszítették.

Egy csillag, mint a mi Napunk, 10 milliárd évig fog égni

Ha a távoli galaxisok egyikének a felszínén állna, azt látná, hogy az ég tele van csillagokkal. Még azt is gondolhatja, hogy az éjszakai égbolt úgy néz ki, mint egy csillagos takaró, amely az egész bolygót beborítja. Valójában a Tejútrendszer galaxis önmagában több százmilliárd csillagot tartalmaz. Becslések szerint legalább 100 milliárd galaxis van az univerzumban.