1. Meddig tart az univerzum?

Erre a kérdésre a mai napig nem tudjuk bizonyosan a választ. Egyes elméletek szerint az világegyetem önmagába görbül vissza, akár egy gömb felszíne. Ezen elmélet szerint, ha egy űrhajó csak egyenesen haladna előre, végül visszatérne oda, ahonnan elindult.

2. 13,7 milliárd éve történt, de még ma is érezzük, mi az?

A statikus, fehér zaj a tévéképernyőn valójában az ősrobbanásból visszamaradt kozmikus háttérsugárzás. Ezt tapasztalhatjuk ha “hangyás” a TV, vagy sistereg a rádió.

3. Az Ősrobbanás („Nagy Bumm”) valójában hangtalan volt

13,7 milliárd évvel ezelőtt az ősrobbanásnak nem volt sem hangja, sem fényhatása, hiszen a robbanás során született meg a tér és az idő, így akkor még nem volt semmi, ami a levegő részecskéit megrezegtette volna.

4. Mi az a „Nagy Reccs”?

A „Nagy Bumm”-ot a „Nagy Reccs”-nek kell majd követnie. Ezen elmélet szerint az ősrobbanást követő tágulás visszafordul majd, és elkezd zsugorodni, végül önmagába visszatér. Más elméletek szerint viszont a tágulás mindaddig folyamatos lesz, amíg a világmindenség apró részecskékre nem szakad végül.

5. A „Nagy Bumm” elméletét először egy katolikus pap írta le

A történelem során rengeteg alkalommal ütközött a vallás és a tudomány, érdekesség, hogy az ősrobbanásról először egy belga katolikus pap írt. Az elméletet Georges Lemaître, a Louvaini Római Katolikus Egyetem fizika- és csillagászattanára fejtette ki 1931-ben “ősatom” név alatt, tovább gondolva Alexander Friedmann korábbi elméleti modelljét. Elméletét abban az időben sokan istenkáromlónak tartották, Lemaître mégis azt vallotta, hogy Isten azért áldotta meg az embert kutató gondolkodással, hogy a teremtett Univerzumot, és annak törvényeit is kutassa.

– forrás: funzine.hu

Univerzum érdekes
Univerzum érdekes