Igaz, hogy Franciaországban találták fel a hőlégballont? És tényleg illegális csókolózni a vonatok peronjain? Ismerje meg ezt a 30 szórakoztató tényt Franciaországról!

Akár Franciaországban él, akár csak ellátogat oda, Franciaországgal kapcsolatos tények és érdekességek segítenek jobban megismerni az országot. Persze, nem beszélve arról, hogy lenyűgözheti barátait a következő társasjáték este. Tehát készüljön fel, hogy próbára tegye francia tudását, mivel 30 tényt osztunk meg Franciaországról, amelyek biztosan meglepnek majd.

1. Franciaország az EU legnagyobb országa, és néha hatszögnek is nevezik

Franciaország az Európai Unió legnagyobb országa, összterülete 551 695 négyzetkilométer. Ez azonban csak a harmadik legnagyobb ország Európában, Ukrajna és Oroszország európai része után. Franciaország körülbelül egyharmada (31%) erdő, és Svédország, Finnország és Spanyolország után a negyedik legtöbb erdős ország az EU -ban. Az országot hatoldalú alakja miatt néha L-hexagone-nak is nevezik.

2. Franciaország a világ legnépszerűbb turisztikai célpontja

Lehet, hogy itt az ideje, hogy továbbfejlesszük francia nyelvtudásunkat, mert a legfrissebb turisztikai adatok szerint Franciaország egy tuti hely. Óriási 89,3 millió ember látogatott az országba 2018-ban, ezzel a világ leglátogatottabb célpontja. Az ország fővárosa, Párizs egyben a világ harmadik leglátogatottabb városa, Bangkok és London után.

Francia

3. A francia körülbelül 300 évig volt Anglia hivatalos nyelve

Nehéz elképzelni, hogy 1066 és 1362 között Anglia hivatalos nyelve volt a francia. De miután Hódító Vilmos vezette a normann hódítást és Anglia 1066-os megszállását, bevezette a nemzethez az angol-normann franciát. Ezt királynők, arisztokraták és nagyhatalmú tisztviselők beszélték, akik közül néhányan nem tudtak angolul! 1362 -ben azonban a parlament elfogadta a Pleading in English törvényt, így az angol lett a kormány hivatalos nyelve. Ennek oka az volt, hogy normann franciát használtak beadványokként, de nagyrészt ismeretlen volt az angol köznép számára, akik nem tudtak a bíróságon elhangzottakról.

4. XIX. Lajos mindössze 20 percig volt Franciaország királya, ez volt a legrövidebb uralkodási idő a világon

Igen, jól olvasta. A francia király csak 20 perc királyi hírnévnek örvendett, miután apja X. Károly lemondott, így 1830 júliusában a francia trónra léphetett. E rövid időszak után Louis-Antoine is lemondott unokaöccse, Bordeaux hercege javára. Ez teszi őt a történelem legrövidebb ideig regnáló uralkodójává. Ezt a megdöbbentő rekordot megosztja Luís Filipe koronaherceggel, aki technikailag Portugália királya lett, miután apját meggyilkolták. De 20 perc múlva Ő is meghalt egy sebből.

5. „Liberté, égalitié, fraternité” avagy „szabadság, egyenlőség, testvériség” a nemzeti mottó

A híres mottó először a forradalom idején (1789–1799) jelent meg, és beleírták az 1946-os és 1958-as alkotmányba is. Manapság még mindig érméken, postai bélyegeken és kormányzati logókon látható; gyakran a köztársaság diadalát szimbolizáló „Marianne” mellett. A francia jogrendszer továbbra is nagyrészt a forradalom után, az 1800-as években Bonaparte Napóleon Polgári törvénykönyvében meghatározott elveken alapul.

6. A francia hadsereg használta először az álcázást 1915-ben (I. világháború)

A francia hadsereg volt az első, amely 1915-ben létrehozott egy dedikált álcázó egységet. A fegyvereket és a járműveket a camofleurs nevű művészek festették. A következő évben a brit hadsereg követte példáját, és létrehozta saját álcázó részlegét Francis Wyatt alezredes parancsnoksága alatt. Special Works Park RE (Royal Engineers) néven ismert.

7. Franciaországban feleségül vehetsz egy halottat!

Egy meglepő tény Franciaországgal kapcsolatban, hogy a francia törvények értelmében kivételes esetekben posztumusz házasodhat. Ez azzal a feltétellel igazolható, hogy az elhunyt szándéka volt, hogy még életükben feleségül menjen hozzád. A francia elnöktől engedélyt is kell kapnia. A legutóbbi jóváhagyott eset 2017-ben volt, amikor egy dzsihadista által a párizsi Champs-Élysées-en lelőtt meleg rendőr párjának engedélyt adtak arra, hogy posztumusz feleségül vegye.

8. A franciák feltalálták a konzervdobozokat, a hajszárítót és a hőlégballont

Kiderült, hogy a franciáknak köszönetet kell mondanunk sok hasznos találmányért, amelyeket ma ismerünk és szeretünk. Például a francia feltaláló, Nicolas Appert 1809-ben arra az ötletre jutott, hogy forrásban lévő vízbe helyezett lezárt üvegedényeket használjon az élelmiszerek tartósítására. Pierre Durand később feltalálta a konzervdobozt. A Braille-t Louis Braille fejlesztette ki, aki gyermekkorában megvakult. Eközben René Laennec orvos 1816-ban feltalálta a sztetoszkópot egy párizsi kórházban, Alexandre-Ferdinand Godefroy pedig 1888-ban szabadalmaztatta a világ első hajszárítóját. A hőlégballon felfedezésében a Montgolfier testvérek, Joseph és Etienne is úttörőnek számítanak.

9. Franciaország volt az első ország a világon, amely megtiltotta a szupermarketeknek az élelmiszerek kidobását

Itt van egy újabb francia tény, amire büszkék lehetnek. 2016 februárjában Franciaország lett a világ első országa, amely megtiltotta a szupermarketeknek, hogy kidobják vagy megsemmisítsék az eladatlan élelmiszereket. Az üzleteknek most a felesleges élelmiszereket el kell adományozniuk élelmiszerbankoknak és jótékonysági szervezeteknek. A 4305 négyzetméternél nagyobb szupermarketeket, amelyek jó minőségű élelmiszerek kidobásán kapják a lejárati idő előtt, súlyos, akár 75 000 eurós bírsággal, vagy két év börtönnel sújtják. Ezenkívül minden francia szupermarketben tilos az élelmiszerek megsemmisítése annak megakadályozása érdekében, hogy a „szemétgyűjtő búvárok” hulladékgyűjtő kukában turkáljanak. Szép, Franciaország!

10. Az első nyilvános film vetítését a francia Lumière rendezte 1895-ben

A Lumière testvérek, Auguste Marie Louis Nicolas és Louis Jean, híresek voltak Cinématographe mozgóképrendszerükről és az általuk készített rövidfilmekről, amelyeket 1895 és 1905 között készítettek. A híres duó a világ első nyilvános filmvetítését tartotta 1895. december 28 -án, a Grand Kávézó Párizsban. Rendezői debütálásuk a La sortie des ouvriers de l’usine Lumière (Lumière -gyárat elhagyó munkások) volt. Az öt másodperc hosszú fekete-fehér film egyszerűen azt mutatta, hogy a Lumière-i gyárat elhagyják a dolgozók, és teljesen meghökkent a közönség. 1895 -ben Louis Lumière állítólag azt mondta, hogy a mozi „találmány jövő nélkül”. Ó, milyen keveset tudott…

11. A legidősebb ember, aki valaha élt, egy Jeanne Louise Calment nevű francia nő volt

A hitelesített rekord szerint a legidősebb ember 122 év és 164 napot élt. Jeanne Louise Calment Franciaországban született 1875. február 21 -én, és 1997. augusztus 4 -én halt meg. Megélte az Eiffel-torony 1889-es megnyitását, két világháborút, valamint a televízió, a modern autó és a repülőgépek feltalálását. Érdekes módon a nők várható élettartama Franciaországban 2018-ban 85,3 év, férfiaknál 79,4 év volt. Franciaország szintén a 14. helyen áll a világon a várható élettartam tekintetében a férfiak és nők átlagosan 83 éves korig élnek.

12. Franciaország 2013-ban legalizálta az azonos neműek házasságát

Amikor Françoise Holland elnök 2013. május 18-án aláírta a törvényjavaslatot, Franciaország lett a kilencedik ország Európában és a 14. a világon, ahol legalizálták az azonos neműek házasságát. Bár az akkori közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a franciák mintegy 50% -a támogatta, nem mindenki örült ennek. Valójában az úgynevezett „családi értékeket” védő emberek ezrei tiltakozva vonultak az utcára.

13. Franciaországnak több irodalmi Nobel-díjasa van, mint bármely más országnak

Mivel 1901 óta 15 francia személy nyerte el eme rangos díjat, méltányosan mondhatjuk, hogy Franciaország a világ legbefolyásosabb íróit és gondolkodóit hozta létre. Sully Prudhomme francia költő és esszéíró lett az első díjazott ebben az évben. Franciaország leghíresebb költői, regényírói és írói közé tartozik René Descartes, Voltaire, Charles Baudelaire, Blaise Pascal, Gustave Flaubert és Victor Hugo.

14. Európa legmagasabb hegye a Francia Alpokban található Mont Blanc

A 4.807m magasságban álló Mont Blanc hivatalosan Európa legmagasabb hegye. Fáradságos 10-12 órát vesz igénybe, hogy felmásszon a csúcsra. De ha nem áll készen erre, akkor nyugodtan tegyen egy 20 perces utat Európa legmagasabb felvonóján, a közeli Aiguille du Midi-n, hogy ragyogó kilátást kapjon a tetejéről.

Mont Blanc

15. Franciaországban történt a világ első mesterséges szívátültetése és arctranszplantációja

A szívátültetést 2013 decemberében végezték a párizsi Georges Pompidou Kórházban. A valódi szív összehúzódásait utánzó bioprotézis eszköz külső lítium-ion akkumulátorral működik, és körülbelül háromszorosa a valódi szerv súlyának. A francia sebészek elsőként végeztek arcátültetést is 2005 -ben.

16. A Louvre a világ leglátogatottabb múzeuma

2019-ben óriási, 9,6 millió látogatója volt, így a híres Louvre a világ leglátogatottabb múzeuma. A Párizs szívében található csodálatos múzeum mintegy 38 000 múalkotásnak és műtárgynak ad otthont, amelyek az őskorból is származnak. Ezek közé tartozik a Mona Lisa, a Venus de Milo és az IM Pei híres üveg Louvre piramisa, amely az udvaron található. Nem meglepő, hogy a Louvre az egyik legforgalmasabb hely Párizsban.

Louvre

17. A francia gasztronómia 2010-ben elnyerte az UNESCO világörökség részét

Franciaország híres „finom ételeiről”, amelyeket az UNESCO 2010-ben felvett az emberiség szellemi kulturális örökségének listájára. A szakértők a francia gasztronómia fontosságát társadalmi szokásként értékelték, amelynek célja az egyének életének legfontosabb pillanatainak megünneplése, valamint hangsúlyozza az összetartozást annak érdekében, hogy közelebb hozza a barátokat és a családot, illetve erősítse a társadalmi kapcsolatokat.

18. Franciaország a világ legdrágább üveg borát állította elő

Természetesen Franciaország nem csak a konyhájáról híres, az ország a világ legjobb borait is gyártja. Egy 73 éves francia burgundi üveg lett a legdrágább borosüveg, amelyet valaha árverésen értékesítettek, és szemet gyönyörködtető 558 ezer dollárt hozott. Az 1945-ös Romanee-Conti palackot egy ázsiai magángyűjtőnek adták el a Sotheby’s-ben az eredeti becsült 32 000 dollár több mint 17-szereséért.

19. Áprilisban, bolond napján előfordulhat, hogy „halat” ragasztanak a hátára

Itt van egy furcsa tény Franciaországról: Ha április 1 -jén az országban tartózkodik, ne csodálkozzon, ha a gyerekek papírhalat próbálnak a hátára ragasztani, és „Poisson d’Avril ”-nek (áprilisi halnak) hívják. Ez a hagyomány állítólag a 16. században kezdődött, amikor XIV. Károly francia király megváltoztatta a naptárat, és azokat, akik március végén továbbra is ünnepelték az újév végét, bolondnak csúfolták.

20. A franciák évente körülbelül 30.000 tonna csigát esznek meg

Íme egy nyálkás tény Franciaországról: A Reuters szerint a franciák évente körülbelül 30.000 tonna csigát esznek meg. A Franciaországban elfogyasztott csigák körülbelül kétharmada azonban Kelet-Európából és a Balkánról származik. Tehát ha Franciaországban evett csigát, akkor nagy valószínűséggel hosszú utat tett meg, hogy eljusson a tányérjához. A klasszikus francia csemege (fokhagymával, petrezselyemmel és vajjal tálalva) továbbra is a francia konyha kedvelt alapanyaga.

21. Az élő csigáknak is jegyet kell váltaniuk a gyorsvonatokra

Nem, ezt nem mi találjuk ki – ígérjük! A francia törvények értelmében törvénysértő, hogy Franciaországban egy gyorsvonaton élő csigát szállítsanak anélkül, hogy érvényes jegyet váltottak volna. Valójában minden 5 kg alatti háziasított állatnak fizető utasnak kell lennie, vagyis érvényes jeggyel kell rendelkezniük. 2008-ban egy franciát valóban megbírságoltak, amikor egy jegyellenőr elkapta, hogy a TGV fedélzetén hordozza a csigákat. Szerencsére a francia állami vasúttársaság, az SNCF végül elengedte a bírságot.

22. A kiflit valójában Ausztriában találták fel a 13. században

Ez igaz, akár hiszi, akár nem, a szeretett francia péksütemény, amelyet mindannyian ismerünk és szeretünk, valójában egy kipferl adaptációja, bécsi különlegesség, amely a 13. századból származik. A történet szerint August Zang osztrák tüzérségi tiszt 1839-ben bécsi pékséget alapított Párizsban. Elkezdte felszolgálni a kipferlt, és gyorsan népszerűvé vált a helyiek körében. Valójában olyannyira, hogy a francia utánzók elkezdték létrehozni saját francia változatukat, amelyet félhold alakja miatt croissant-nak neveztek. A többi pedig, ahogy mondják, történelem. Végül is az utánzás a hízelgés legőszintébb formája.

23. Franciaországban szerencsétlennek tartják egy bagett fejjel lefelé fordítását

A folklór szerint, ha egy bagettet vagy egy kenyeret az asztalra fejjel lefelé teszünk, akkor a körülöttünk lévő embereket a szerencsétlenség, vagy ami még rosszabb – a halál veszélye fenyegeti. Ez a furcsa babona állítólag a középkorból ered, amikor a hóhérok elvitték a boltokban a dolgokat anélkül, hogy fizetnének értük. Ezért a pékek egy felborult kenyeret hagytak nekik. Ha megérintette a kenyeret, amit fejjel lefelé raktak le, vagy Ön helyezte el így a cipót, akkor evés előtt meg kell jelölnie a kereszttel, hogy elkerülje a balszerencsét.

24. Franciaország évente körülbelül 1,7 millió tonna sajtot termel körülbelül 1600 fajtában

Azt mondani, hogy a franciák szeretnek sajtot enni, óriási alábecsülés. A tejtermelő nemzet csak 2018-ban körülbelül 1,7 millió tonna tehéntej sajtot termelt. Körülbelül 1600 különböző típusú francia sajtot lehet kipróbálni, amelyeket nyolc kategóriába sorolnak. Szerencsére a franciák nem tartják meg maguknak az egészet. 2018-ban az ország több mint 679 000 tonna sajtot exportált, míg a francia kiskereskedelmi piacon 2017-ben csaknem 895 000 tonnát értékesítettek.

25. A francia törvények megtiltják, hogy a párok csókolózzanak a vonat peronjain

Ha már látszólag őrült törvényekről és rendeletekről beszélünk, ez teljesen bizarr. Franciaországban valójában tilos csókolózni, miközben vonat van a peronon. Ezt a régi törvényt 1910-ben vezették be a vasúti főnökök kérésére, akik meg akarták akadályozni, hogy a szerelmes franciák késleltessék a vonatok indulását. Minden csókot a peronon el kell végezni, mielőtt a vonat megérkezik. Ott a drámai hollywoodi filmcsók!

26. A párizsi Gare du Nord Európa legforgalmasabb vasútállomása

Miközben a vonatokról van szó… A párizsi Gare du Nord a legforgalmasabb vasútállomás Európában és a világon (Japánon kívül). Évente több mint 214 millió utas halad át rajta. Az eredeti állomást 1846-ban építették, de túl kicsi lett a működéshez, ezért 1889-ben lebontották és újjáépítették. Az 1930-as és 1960-as évek között további bővítéseket hajtottak végre. Az állomáson további bővítési munkálatokat is végeznek a 2024-es párizsi olimpiai játékok előkészítése érdekében. Ez további 200 000 napi utas befogadóképességének növelését szolgálja. Inkább kerülje a csúcsforgalmat!

27. A francia vasúthálózat a második legnagyobb Európában, a kilencedik legnagyobb a világon

A francia vasúthálózat 29 000 km hosszúságával a második legnagyobb Európában és a kilencedik legnagyobb a világon. Franciaország a világ egyik első országa volt, amely nagysebességű technológiát alkalmazott. Az állami tulajdonban lévő Société Nationale des Chemins de fer Français (SNCF) 1981-ben vezette be a TGV nagysebességű vasutat. Az ország jelenlegi nagysebességű hálózata meghaladja az 1550 km hosszúságot. A Tours-Bordeaux nagysebességű vasúti projekt további 302 km-rel bővíti a hálózatot.

28. A világ legnagyobb kerékpáros versenye, a Tour de France több mint 100 éves

1903. július 1-jén 60 kerékpáros indult el az első Tour de France-ra a párizsi Montgeron külvárosából. Több mint 100 évvel később az esemény a világ legnagyobb kerékpáros versenyévé nőtte ki magát, mintegy 198 kerékpáros versenyzett mintegy 3200 kmen; elsősorban Franciaország környékén, 23 napon át tartó szakaszokban. A 2013-as Tour de France volt a Tour de France 100. kiadása, és körülbelül 15 millió néző állt sorra, hogy megnézze a centenáriumi ünnepség 21 szakaszát.

29. A fehér ruha viselésének hagyománya Franciaországból ered 1499-ből

A legtöbb menyasszony arról álmodik, hogy gyönyörű fehér esküvői ruhában sétál be a templomba. De a tizenkilencszázadig ritkán vásároltak különleges esküvői ruhát, és inkább a legjobb öltözéküket vették fel ezen a nemes napon. A néphagyomány valójában Franciaországból származik, amikor Bretagne-i Anna és a XII Louis összeházasodtak Franciaországban 1499-ben. Azonban csak 1840-ben, amikor Viktória királynő feleségül ment Albert herceghez vált a fehér ruha valóban népszerűvé, és a hagyomány megerősödött.

30. A magán rádióállomásokon lejátszott zenék legalább 35%-ának francia nyelvűnek kell lennie

Ha nem igazán rajongója a francia zenének, akkor érdemes maradnia a saját lejátszási listájánál, ahelyett, hogy a helyi rádióállomásra hangolna. A rádióban hallható számok több mint harmada francia. A francia kormány eredetileg 1994-ben 40%-os kvótát vezetett be, hogy megvédje Franciaországot az angolszász kulturális inváziótól. A francia rádióállomások 24 órás lázadó bojkottja után azonban a francia képviselők a kvóta 35%-ra való csökkentése mellett szavaztak 2016-ban. A külföldi zenére szakosodott rádióállomások szintén 15%-os kvótával rendelkeznek.

Franciaország