Tudta, hogy az 1940-es években a nők egykor órákig álltak sorban, hogy kezükbe kerüljük akár csak harisnya? És amikor elfogyott a készlet, az asszonyok dühösek lettek, és kis híján teljes értékű zavargás alakult ki!

Nézze meg szórakoztató tényeinket a harisnyával kapcsolatban az alábbiakban:

1. A harisnyaviselet már a 15. és 16. századra nyúlik vissza.

2. A 20. századig nagyon kevés utalást tettek a női harisnyákra, mert nyilvános említését a női lábakon nagyon helytelennek tartották.

3. Kezdetben az európai királyok és nemes férfiak hordtak harisnyát, hogy megkönnyítsék a lovaglást, és hogy megmutassák pénzügyi és osztálybeli helyzetüket, mert a harisnya selyemből készült.

4. I. Erzsébet királynő volt az első ismert nő, aki 1560-ban harisnyát hordott, és divattá tette. Imádta a selyemharisnya puhaságát és kényelmét, és élete végéig viselte.

5. A nőknek harisnyát kellett hordaniuk, mert a csupasz láb nagyon nem volt vonzó.

6. A harisnyán nem volt gumi, és harisnyakötővel tartották fent.

7. Az 1920-as években a flapper kultúra kezdte átvenni az uralmat, ami rövidebb szegélyvonalakat eredményezett. A nők melegség és szerénység jegyében harisnyát kezdtek hordani. Ez idő alatt a férfiak a zokni felé igyekeztek, és a harisnyát a nőknek tartották fenn.

8. Az 1930-as évek vége felé az USA importálta a világ selyemének négyötödét. Ennek a kínálatnak a 75-80 százaléka női harisnyák gyártására ment el, ami évi 400 000 dolláros iparágat hozott létre (ez mai dollárban 6 millió dollárhoz hasonlítható).

9. Az 1930-as évek vége politikai feszültségeket hozott Amerika és Japán között. 1937-re az Egyesült Államokban országos bojkott volt az összes japán termékkel szemben, beleértve a selyemharisnyát is. Így az amerikai nőknek nem maradt más választásuk, mint átváltani a selyemharisnyáról a nejlonra.

10. A DuPont Company az 1939-es New York-i világkiállításon debütált a világ első nejlonharisnyájával. Bár az amerikai nők szerették, a gyártás mégis leállt, amikor az Egyesült Államok két évvel később belépett a második világháborúba. Ennek oka az volt, hogy a nejlonra szükség volt ejtőernyők, kötelek és zsinórok készítéséhez a háborúban.

11. A háború után a DuPont újra elkezdett nejlonharisnyát gyártani, de a kereslet túlterhelte. A nők sorba álltak az üzletek előtt, hogy nejlonharisnyát vásároljanak, de a kínálat nem tudta kielégíteni a keresletet, így a tömeg feldühödött, amikor elfogyott a harisnya, és zavargások törtek ki.

12. 1940. május 15-én a nők ezrével özönlöttek a boltokba. Négy nap alatt négymillió pár fogyott el!

13. A DuPont 4 millió dollárért adott el nylonharisnyát két nap alatt, darabonként 1,15 dolláros áron (akkor egy kenyér 10 centbe került) az összértékesítés 1941-ben elérte a 25 millió dollárt.

14. 1945 augusztusa és 1946 márciusa között Amerika-szerte a nők mindent megtettek azért, hogy szerezzenek egy nejlonharisnyát. Egy alkalommal Pittsburghben nagyjából 40 000 nő harcolt 13 000 pár harisnyáért.

15. 1945-ben a Macy’s 50 000 pár nylonból álló teljes készletéből mindössze 6 óra alatt elfogyott.

16. 1959-ben jött a harisnyanadrág. Ez azért volt telitalálat, mert a harisnyát és a nadrágot kombinálta a teljes lábfedéshez.

17. A harisnyanadrágot először egy Allen Gant Sr. nevű ember alkotta meg, aki egy textilcég tulajdonosa volt. Harisnyanadrágot kezdett el gyártani, amikor terhes felesége, Ethel azt követelte, hogy készítsen olyan harisnyát, amely kombinálja a fehérneműt és a harisnyát, amikor a terhessége túlságosan megnehezítette a harisnya és a harisnyakötő beállítását. Létrehozott egy prototípust, a többi munkát pedig a férjével bízta meg.

18. Ha arra gondol, hogy elmerül egy medúzákkal teli vízben, egy harisnyanadrág viselése megelőzheti a csípéseket.

Harisnya érdekességek