Tudta, hogy 2019-ben több mint 5 millió turista kereste fel Oroszországot? Bár ez nagy számnak tűnik, Oroszország olyan ország, amely szinte soha nem volt a legkedveltebb úti célok között a turisták körében. Oroszország egy szuper úticél az ízletes ételek, az érdekes kultúra és a gyönyörű építészet megtapasztalásához.

Oroszországba utazik? Ha igen, van néhány tény, amit tudnia kell, mielőtt elindul. Olvasson tovább 16 tényért Oroszországról, amelyek miatt hamarosan repülőre száll.

Szórakoztató És Érdekes Tények Oroszországról

1. A Világ Leghosszabb Vasútja Oroszországban Található

Tudta, hogy a világ leghosszabb vasútja Oroszországban van? A Transzszibériai Vasút Moszkvától Vlagyivostockig terjed, összesen 5772 mérföld. Ha van elég ideje és vonattal szeretné körbeutazni Oroszországot, a Transzszibériai Vasút megkönnyíti ezt. Választhat, hogy első osztályú kabinban vagy harmadosztályú ülésekben utazik, pénztárcájától és a kívánt élménytől függően.

A Transzszibériai Vasút még Kínába és Mongóliába is csatlakozik, ha ezekbe az országokba is vágyik.

2. Oroszország sok híres irodalomár otthona

Ha Ön szereti az irodalmat, akkor valószínűleg tudja, hogy Oroszország a legjobb és legelismertebb írók otthona. A nagy orosz szerzők közé tartozik Alekszandr Puskin, Alekszandr Szolzsenyicin, Ivan Turgenyev és Vlagyimir Nabokov. A híres orosz szerzők, akiket Ön is ismerhet, Fjodor Dosztojevszkij (Bűn és bűnhődés) és Lev Tolsztoj (Háború és béke) és Anton Csehov (A sirályból ismert drámaíró)

Sok híres irodalmi írónak van múzeuma, amelyet Oroszországban meglátogathat. A legtöbb Moszkvában és Szentpéterváron található. Függetlenül attól, hogy szuperrajongója a munkájuknak, vagy nem tudja, kik ők, múzeumaikba látogatva megtudhat valami újat róluk és az orosz irodalomról.

3. Oroszországnak 12 aktív vulkánja van

Az egyik legmeglepőbb tény Oroszországgal kapcsolatban, hogy 12 aktív vulkánja van! Ezek közül a vulkánok közül Kamcsatka az egyik leggyakrabban látogatott, elérhető fekvése miatt.

Ha Ön is szereti a természetet és a gyönyörű tájakat, akkor látogasson el Kamcsatkára. Ebben az aktív vulkánban több mint 1000 különböző növényfaj található. Barnamedvék, birkák és farkasok otthona is. Választhat, hogy egyedül keresi fel Kamcsatkát, vagy indulhat egy vezetett túrán. Ha nem ismeri az orosz nyelvet, a szervezett túra a könnyebb megoldás.

4. Szibéria a Föld nagy részét teszi ki

Tudta, hogy Szibéria az Orosz Föderáció 77%-át teszi ki? Szibéria egy nagy régió Észak-Oroszországban. Míg a földterület 77%-át teszi ki, az oroszok mindössze 20%-a él Szibériában a zord körülmények miatt.

Nyáron átutazva Szibérián egy gyönyörű hely tárul elénk. Szibéria nagyon hasonlít ilyenkor Kanadára. Az emberek barátságosak és vendégszeretőek. Szibéria a természeti szépségéről ismert, és ha szerencséje van, még egy rénszarvast is felfedezhet.

5. Az oroszoknak rengeteg babonája van

Egy másik érdekes tény Oroszországgal kapcsolatban, hogy az oroszoknak általában sok babonája és hagyománya van. Az egyik leggyakoribb hagyomány, hogy csak páratlan számú virágot adnak. Sok orosz úgy gondolja, hogy a páros számú virág csak a temetőkben van. Ha páros számú virágot ad egy orosznak, személyes sértésnek is veheti.

Amellett, hogy nem adnak ki páros számú virágot, az oroszok úgy hiszik, hogy nem szabad kifordítva viselni a ruhákat, ugyanis aki kifordítva veszi fel a ruháit, az oroszok úgy hiszik, hogy szerencsétlenség éri.

6. Oroszországnak van a világ egyik legforgalmasabb metrója

A moszkvai metróállomás a világ negyedik legforgalmasabb metróállomása. Ennél forgalmasabb metróállomás csak Szöulban, Sanghajban és Tokióban található. Évente több mint 2 milliárd ember metrózik Oroszországban.

Oroszországban az egyik legjobb dolog a forgalmas metróval kapcsolatban, hogy megkönnyíti a helyiek és a turisták közlekedését. Szinte mindenhova indulnak szerelvények, ahová csak szeretne menni.

7. A Tetrist Oroszországban találták fel

Sokan nem tudják, hogy a Tetris játékot Oroszországban találták fel. 1984-ben Alexey Pajitnov kifejlesztette a Tetris első verzióját az Electronika 60 számítógéphez. A játék gyorsan felkapott lett és elterjedt Oroszországban. 1987-re a játék megjelent Európában és Észak-Amerikában, majd a világ egyik legnépszerűbb számítógépes játékává vált.

8. Az oroszok megtanulnak nem mosolyogni

Az egyik legjobb orosz tény az, hogy az oroszok felnőtt korukban megtanulnak nem mosolyogni. Míg a mosolygás sok kultúrában a boldogság és a barátságosság jele, az oroszok nem így látják. Az oroszok számára a mosolygás a gyengeség jele, és nem mutatja ki valódi érzéseit. Az oroszok mosolyognak azokra az emberekre, akiket jól ismernek, és akiket szeretnek, de az idegenekre nem, mint sok más kultúra.

Ha mosolyog egy oroszra az utcán, ne várja el, hogy viszonozzák a szívességet, azonban azt tapasztalhatjuk, hogy sok orosz mosolyog és visszainteget miközben Oroszországban vezet.

9. Oroszország szárazföldileg a legnagyobb ország

A teljes szárazföldi rész alapján Oroszország a világ legnagyobb országa. Ez kiváló az utazók számára, mert ez azt jelenti, hogy rengeteg felfedeznivaló van. Oroszország teljes szárazföldi területe 6 601 665 négyzetmérföld. Ez a világ teljes szárazföldjének 11%-a! Összehasonlításképpen, a következő legnagyobb ország Kanada 3 855 101 négyzetmérfölddel.

10. Az orosz lakosság 54%-a nő

Nagy különbség van Oroszországban a férfi és a női lakosság között. Míg Oroszországban a nők a lakosság 54%-át teszik ki, a férfiak csak 46%-át. Miért van ekkora különbség a népesség között? A népességszakadék a második világháború idején kezdődött, amikor 25 millió orosz katona halt meg a háború alatt. Bár már nem folyik háború, a férfiak élettartama még mindig sokkal rövidebb, mint a nőké Oroszországban.

Sok orosz vidéki közösségekben, ahol kemény az életmód. Az orosz férfiak gyakran válnak vadászbalesetek, rossz egészségügyi ellátás és túl sok vodka áldozatává. Oroszországban a nap minden szakában sok vodkát isznak.

11. A néptánc hagyomány Oroszországban

A néptánc az orosz történelem és az orosz kultúra fontos része. A Khorovod az orosz néptánc egyik leggyakoribb típusa. Ez a táncstílus abból áll, hogy az emberek kézen fogva körben táncolnak.

Az oroszok néptáncot adnak elő fesztiválokon, piacokon és színházakban. Ha lehetősége nyílik Oroszországba utazni, feltétlenül vegyen részt egy orosz néptánc előadáson, hogy többet megtudjon Oroszország kultúrájáról és hagyományairól.

12. A Föld Fáinak 20%-A Oroszországban Található

A világ összes fáinak körülbelül 20%-a Oroszországban található. Ez körülbelül 640 milliárd fát jelent.

A fák nagy része Szibéria távoli területein található. Vad, érintetlen erdők részei, amelyek túl hidegek. Ezek az érintetlen erdők adnak otthont a veszélyeztetett szibériai tigriseknek is.

13. Oroszországban található a világ leghidegebb faluja

Mivel Oroszországban kemény téli körülmények uralkodnak, valószínűleg nem meglepő, hogy Oroszországban található a világ leghidegebb faluja. Az oroszországi Oymyakonban a tél átlagosan -50 C-fok. Az Oymyakonban mért leghidegebb hőmérséklet -71,1 C-fok volt.

Az ilyen zord hőmérsékleten való életnek megvannak a maga hátrányai. Például, ha valaki kint próbál szemüveget viselni, a szemüveg az arcára fagy. Ezenkívül az autóknak fűtött garázsokban kell maradniuk, különben nem indulnak el.

Ha a világ leghidegebb falujába szeretne utazni, az nem lesz egyszerű. Ahhoz, hogy odaérjen, először Jakutszkba kell utaznia, onnan pedig kétnapos autóút az Ojmjakon. Ha úgy dönt, hogy meglátogatja Oymyakont, feltétlenül csomagoljon télre.

14. Oroszország 7,2 millió dollárért adta el Alaszkát

1897-ben Oroszország mindössze csak 7,2 millió dollárért adta el Alaszkát az Egyesült Államoknak. Az infláció mellett ez ma körülbelül 120 millió dollár. Akkoriban Oroszországnak szüksége volt a pénzre, és nem sok orosz telepes élt Alaszkában.

Amellett, hogy szüksége volt a pénzre, Oroszország úgy vélte, hogy a föld eladása az Egyesült Államoknak segít ellensúlyozni Európa hatalmát.

15. Oroszországnak 11 időzónája van

Tudta, hogy Oroszország akkora, hogy 11 különböző időzónával rendelkezik? Annak ellenére, hogy Oroszországnak 11 időzónája van, még mindig nem ez az ország a legtöbb időzónával. Franciaországban van a legtöbb időzóna a hozzá tartozó összes kis sziget miatt.

16. A Bajkál-tóban több víz van, mint bármely más tóban a Földön

A Szibériában található Bajkál-tó vízmennyiséget tekintve a világ legnagyobb édesvizű tava. A világ édesvizének 23%-át tartalmazza, és több vizet tartalmaz, mint az összes észak-amerikai nagy-tó együttvéve.