Ha Lengyelországra gondol, hihetetlen természeti tájakat, történelmi helyszíneket és sok finom pierogi galuskát képzelhet el… De Lengyelországban sokkal több van, mint amilyennek látszik. Tudjon meg többet erről a lenyűgöző országról ezekkel a lengyelországi tényekkel, és nyűgözze le barátait új érdekességeivel.

1. Lengyelországban található a világ legnagyobb kastélya

A malborki Német Lovagrend kastélya a világ legnagyobb kastélya. Eredetileg a 13. században épült német várnak és erődítménynek, ami mostmár UNESCO Világörökség része is. Apropó, Lengyelország ad otthont az UNESCO Világörökség részét képező 15 nevezetes helynek!

Malbork kastély - Lengyelország
Malbork kastély – Lengyelország

2. Lengyelországban található a világ egyik legrégebbi sóbányája

A 800 éves wieliczkai sóbánya az egyik legrégebbi a világon. Lengyelország földalatti sószékesegyházaként ismert, és kamrákat, szobrokat, sócsillárokat és egy egész kősóból faragott kápolnát láthat, ha 135 méterrel a föld alá merészkedik a bányában. Az UNESCO Világörökség része a 13. századtól 2007-ig folyamatosan sót állított elő

Wieliczkai-sobanya - Lengyelország
Wieliczkai-sobanya – Lengyelország

3. A vodka Lengyelországból származik

Ezt a Lengyelországgal kapcsolatos tényt hevesen vitatják az oroszok, de sokan úgy gondolják, hogy a vodkát Lengyelországban „találták fel”. A szeszes ital első írásos említése 1405-ből származó lengyel bírósági dokumentumokban található, és a vodkát eredetileg gyógyszerként használták. Lengyelország a középkor óta gyártja a híres italt, és ma is a lengyelek készítik a világ legjobb vodkáit, évente körülbelül 260 millió litert állítanak elő belőle

4. Európa legnehezebb állatai Lengyelországban élnek

A veszélyeztetett európai bölény legsúlyosabb szárazföldi állata, átlagosan több mint 600 kg-ot nyom. A 150 000 hektáros lengyelországi Białowieża őserdőben barangolnak, ez Európa utolsó őserdeje, amely egykor több ezer évvel ezelőtt terült el a kontinensen.

5. Lengyelországban volt a világ első fejjel lefelé álló háza

Az egyik kedvenc szórakoztató tényünk Lengyelországgal kapcsolatban, hogy itt található a világ első fejjel lefelé fordított háza. A domború faházat fejjel lefelé építették fel egy erdőben, és úgy néz ki, mint valami mesében. A látogatóknak a tetőtéri ablakokon keresztül kell bemenniük a házba, és sétálhatnak a bútorozott belső térben, amely az 1970-es évek kommunista Lengyelországát idézi, és szimbolizálja, hogyan forgatta fel a kommunista uralom az életet Lengyelországban. A 2007-es leleplezés óta kíváncsi turisták százai érkeztek ide, a ház pedig a pici lengyel Szymbark faluban található, amelynek alig 500 lakosa van.

6. Lengyelország az egyik legváltozatosabb környezet Európában

Mire gondol, ha Lengyelországra gondol? Ősi erdők? Olyan hegyláncok, mint a Tátra és a Kárpátok? Káprázatos tavak? Mit szólna strandokhoz, sivatagokhoz, homokdűnékhez vagy vizes élőhelyekhez? Lengyelország csaknem 800 km hosszú homokos tengerparttal, homokdűnékkel a Pomeránia régióban, vizes élőhelyekkel a Biebrzański Nemzeti Parkban, sőt Közép-Európa egyetlen sivatagával, a Pustynia Błędowskával is rendelkezik.

7. A varsói Kultúra és Tudomány Palotája tele van állatokkal

Varsó ikonikus Kulturális és Tudományos Palotája egy hatalmas épület, több mint 3000 szobával, amelyek nagytermekként, konferenciatermekként, sportarénákként, előadótermekként, bárokként, moziként és irodákként használhatók. De tudta, hogy itt dolgoznak a macskák? Lehet, hogy nem szerepelnek a hivatalos fizetési listán, de macskák tucatjai kóborolnak naponta az épületben, hogy leküzdjék az alsóbb emeleteken lévő egerek invázióját. De nem csak macskák és rágcsálók élnek itt. A felsőbb szinteken a méhkaskák, a hatodik emeleten pedig egy élő méhészet található.

8. Még mindig lehet enni Európa legrégebbi éttermében

Menjen a lengyelországi Wrocław városába, ahol megtalálja a „Piwnica Swidnicka”-t, Európa legrégebbi éttermét. 1275-ben nyitották meg, és még ma is élvezheti a finom ételeket.

Piwnica-swidnicka - Lengyelország étterem
Piwnica-swidnicka – Lengyelország étterem

9. A lengyelek házasodnak össze legfiatalabban Európában

Az egyik legérdekesebb tény Lengyelországgal kapcsolatban, hogy a lengyelek átlagosan 25-27 éves korukban kötnek házasságot, fiatalabban, mint az Európai Unió bármely országa. Tehát ha összebarátkozik huszonéves lengyelekkel, akik állandó kapcsolatban élnek, kezdje el a felkészülést egy lengyel esküvőre.

10. Varsó a második világháború alatt szinte teljesen elpusztult

A ma látható varsói óváros nem a teljes eredeti. A náci Németország 1944-ben, a második világháború idején erősen bombázta és lerombolta Varsót. A lengyelek a háború után újjáépítették városukat Bernardo Bellotto részletes festményeinek felhasználásával. Varsó óvárosában ma is láthatók olyan épületek, amelyek úgy néznek ki, mint a 14. században, és mindez a lengyel nép hihetetlen erejéről és rugalmasságáról tanúskodik.

11. Eredeti Gutenberg Bibliát találhat Lengyelországban

A Gutenberg-bibliának mindössze kilenc példánya maradt meg eredeti, 15. századi kötésében… És ezek közül az egyik megtalálható a lengyelországi Kociewie régióban, Pelplin kisvárosában található Egyházmegyei Múzeumban. A Gutenberg-Biblia volt az első jelentős könyv, amelyet nyomdagéppel nyomtattak, és megnyitotta az utat a könyvek tömeges gyártása előtt nyugaton. Ma a Gutenberg Biblia a világ egyik legritkább könyve.