Ahhoz, hogy valaki szentté válhasson, olyan életet kell élnie, amely méltó arra, hogy Isten Királysága jutalma legyen. A létra első foka az „Isten szolgája”, majd „Tisztelendő”, majd „Áldott”. Ezt követően a szent személyt “Isten barátjának” tartják, más néven szentnek. Íme tíz kevésbé ismert szent és az általuk figyelt emberek.

1. Genevieve – a katasztrófák és Párizs védőszentje

Ünnep: január 3

15 éves korára Genevieve apáca volt. Amikor szülővárosát, Párizst Childeric, a frankok királya ostrom alá vette, saját biztonságát kockáztatva bement a városba, hogy élelmet és utánpótlást keressen a szenvedőknek. Évekkel később egy másik veszélyes hódítóval, a hun Attilával nézett szembe. Amikor a párizsiak arra készültek, hogy elhagyják otthonaikat, ahelyett, hogy szembenéznének a barbárok haragjával, Genevieve meggyőzte őket, hogy maradjanak otthonukban, és inkább imádkozzanak. Ma még nem tudni, hogy Attila hun miért nem támadta meg Párizst. Genevieve 500ban halt meg.

2. Blaise – a torokbetegségek, az állatorvosok és a vadon élő állatok védőszentje

Ünnepe: február 3

Püspökként Blaise-t letartóztatták, mert imádkozott, és elbújt, hogy elkerülje a vértanúságot. Megosztott egy barlangot vadon élő állatokkal, amelyekről gondoskodott. Végül megtalálták, és bíróság elé állították, de a tárgyalás felé menet meggyőzött egy farkast, hogy adja vissza egy nő ellopott disznóját. Amikor lassú, fájdalmas éhhalálra ítélték, a disznó hálás gazdája titokban ennivalót csúsztatott neki, hogy ne haljon meg. Ez idő alatt egy nő érkezett Blaise-hez, aki segítségre szorult. A fia egy halcsonttól fulladozott, de Blaise meg tudta menteni az életét. Amikor a kormányzó megtudta, hogy Blaise még nem halt éhen, elrendelte, hogy elevenen nyúzzák meg, majd vágják le a fejét. 316-ban halt meg.

3. Lengyel Kázmér – a legények védőszentje

Ünnep: március 4

Ez a kivételes, lengyelországi hercegként született fiatalember a katolikus egyház rangjain keresztül emelkedett, és végül szülőhazája élére került. Apja megpróbált házasságot kötni a német császár lányával, de Kázmér egyedülálló akart maradni. Nem sokkal ezután, 1484-ben meghalt. Nagy bájáról, igazságérzetéről és a tisztaságba vetett hitéről szóló történetek bővelkednek.

4. Denis – a fejfájás védőszentje

Ünnepe: október 9

258-ban, Decius császár üldöztetése során Denist, Párizs első püspökét bebörtönözték, megkínozták és lefejezték. Állítólag fej nélküli teste kivégzése után saját maga vitte el levágott fejét. Mindenesetre a testét a Szajna folyóba dobták, de követői kihúzták.

5. Hitvalló Edward – a nehéz házasságok védőszentje

Ünnepe: október 13

Edward 1042-ben lett Anglia királya. Nagyon békés vezető volt, csak akkor szállt harcba, ha szükséges volt szövetségesei védelmében. Minden emberrel való tisztességes bánásmódra törekedett, és meg akarta szüntetni az igazságtalan adóztatást. Templomokat épített, a leghíresebb a Westminster Abbey. Élete elején szüzességi fogadalmat tett, de feleségül vette, Edithát, hogy királysága népének kedvében járjon. Egész életében cölibátusban maradt, és 1066-ban halt meg.

6. Felicity – a meddő nők és szülők védőszentje, akiknek gyermekük született

Ünnep: március 7

Felicity rabszolgából szentté emelkedett, de az út nem volt könnyű. Felicity legendája változó: Az egyik változat szerint hét fiát előtte ölték meg, amiért a kereszténységet választották, majd lefejezték. Egy másik verzió szerint Felicity nyolc hónapos terhes volt, amikor őt és öt másikat mártírhalálra ítélték. Megkeresztelkedtek, és elvitték őket, hogy sokat szenvedjenek a börtönben. Felicity ideges volt, mert nem hitte, hogy a többiekkel egy időben lesz képes mártírhalált szenvedni, törvény tiltotta a terhes nők kivégzését. Szerencse, hogy a 203ban mindössze két nappal a “játékok” előtt szült egy kislányt, és a többiekkel együtt meghalhatott az amfiteátrumban. A gyilkosaik? Egy vaddisznó, egy medve és egy leopárd tépte szét a férfiakat; egy vadtehén lemészárolta az asszonyokat.

7. Lydwina – a korcsolyázók védőszentje

Ünnepe: április 14

Lydwina szegény családból származott Hollandiából. Nagyon vallásos lány volt, és gyakran imádkozott. 1395-ben egy korcsolyabalesetben több bordája is eltört, és az üszkösödés szétterjedt az egész testében, súlyos fájdalmakat okozva élete hátralevő részében. Lydwina egész életében látomásokat élt át, köztük egy rózsabokorét, amelyen a következő felirat állt: „Amikor ez virágozni fog, a szenvedésednek vége szakad”. 1433-ban meglátta a rózsabokrot, és nem sokkal ezután meghalt.

8. Columba – a könyvkötők, költők és Írország védőszentje

Ünnepe: június 9

Columba Írországban született 521-ben. A legenda szerint 560 körül csatába keveredett St. Finniannal, ami sok ember halálát okozta. Bűnbánatként Columba Skóciába ment, hogy misszionáriusként dolgozzon, hogy annyi embert térítsen meg, ahány elesett a csatában. Columba állítólag több himnuszt és több mint 300 könyvet írt életében, így nem meglepő, hogy a könyvkötők és költők védőszentje. Columba 597-ben halt meg, és bár élete nagy részét Skóciában töltötte, Szent Patrick és Szent Brigid mellett Írország egyik védőszentje.

9. Római Alexis – a koldusok védőszentje

Ünnepe: július 17

Alexis, egy előkelő római fia, nászéjszakáján elmenekült apja házából, és 17 évig takarékosan és vallásosan élt. Ahogy szent ember híre nőtt, visszatért Rómába, és élete hátralévő 17 évében koldusként élt apja palotájának lépcsője alatt. Amikor a 417-ben meghalt, holttestén találtak egy dokumentumot, amely kijelentette a személyazonosságát.

10. Apollónia – a fogorvosok védőszentje

Ünnepe: február 9

Apollónia idős nő volt, akit a 248-as évben kereszténysége miatt üldöztek. Egy dühös, keresztényellenes tömeg közepén találta magát. Kitörték az összes fogát, majd egy hatalmas tűzhöz hurcolták. Felajánlották, hogy megkímélik az életét, ha lemond a hitéről. Megállt, mintha Istent akarná átkozni, majd inkább a tűzbe vetette magát. Szent Apollóniát gyakran ábrázolják saját fogainak nyakláncát viselve.